AKTIVNI PRISTUP POVREDAMA STOPALA I SKOČNOG ZGLOBA U SPORTU

INSTEMA KURS - PREMIJERA U REGIJI
AKTIVNI PRISTUP POVREDAMA STOPALA I SKOČNOG ZGLOBA
U SPORTU – SAVREMENI PRINCIPI LEČENJA
Prof.Mr DANIEL TORRES, INSTEMA međunarodni instruktor
DATUM : Biće objavljeno
ORGANIZATOR: OSTEAS AKADEMIJA
Info i prijave
Email: osteas.rs@gmail.com
Povrede stopala i skočnog zgloba jedan su od najčešćih razloga javljanja fizioterapeutima i podijatrima (specijalistima za stopalo). To su dve profesije koje se nadopunjuju u lečenju mnogih povreda koje nastaju u našem svakodnevnom životu. Često, iako je poznato da pacijent može imati promenu u biomehanici, nije poznato kako se to može rešiti ili koji bi tretman bio najprikladniji za pomoć.
S druge strane, važno je poznavati multidisciplinarni pristup pri lečenju anatomskih struktura stopala i skočnog zgloba. Postoje mnoge tehnike lečenja kako u fizioterapiji tako i u podijatriji. Stoga je potrebno znati koja je odgovarajuća tehnika za poboljšanje stanja različitih promenjenih tkiva u pacijenata koji imaju povredu ili bolest u stopalu. Ponekad nam se mogu predstaviti slučajevi u kojima je teško odrediti koje tehnike bismo trebali odabrati, jednako je važno znati lečiti koliko i znati izvesti, iz tog ćemo razloga naučiti rešavati patologije zajedno s drugim stručnjacima kako bi postigli veći terapijski uspeh.
Ovaj kurs ima za cilj pružiti globalnu viziju tretmana.
Iz tog razloga važno je usvojiti znanja koja će nam pomoći u provođenju dijagnostičke orijentacije za problem, određivanju koje će strukture biti ključne za lečenje, kao i odabiru različitih tehnika fizioterapije koje se međusobno nadopunjuju. Mogu provesti kvalitetnije lečenje i pomoći u rešavanju kliničke slike.
Osim toga, naučićete kako biomehaničke promene utiču; u gazištu, u ukupnom držanju pacijenta, u tehnikama trčanja u trkačima na duge i srednje udaljenosti, pojmovima opreme i specijalnih dijagnostičkih sistema koji nam pomažu analizirati držanje pacijenta i drugim metodama lečenja kojima nadopunjujemo tretman.
Na ovaj način, uz svo naučeno znanje, student će prikupiti širok izbor resursa koji će pružiti rešenja za rešavanje kliničkih slučajeva koji se svakodnevno pojavljuju u našem radu.
Tako ćete naučiti prepoznati i ceniti multidisciplinarni rad, poboljšavajući komunikaciju i rad drugih stručnjaka u svetu sporta.
Opšti cilj kursa
Na kraju obuke polaznik mora znati savršeno prepoznati različite patologije stopala i skočnog zgloba. Biomehaničkom analizom izvršiti dijagnostičku orijentaciju koja određuje lečenje tehnikama ručne-manuelne terapije i aktivnim vežbama. Upoznavanja modernih digitalnih sistema za analizu stopala kako bi se objektivizirala njegova procena i tretman.
Posebni ciljevi
Na kraju kursa polaznik će biti obučen da:
• Identifikuje anatomiju, biomehaniku, kinematiku i patofiziologiju u analizi hoda i u sportu
• Provesti specifična istraživanja i analitičke testove kako bi mogli provesti određenu dijagnostičku orijentaciju proučavanih patologija, ističući
specifičnosti sportista.
• Poznavati tehnike ručne terapije i terapijske vežbe za lečenje patologija i funkcionalnih promena u sportu.
• Imati predstavu o korisnim tehnologijama u fizioterapijskim ordinacijama za biomehaničku, kinematičku i posturalnu analizu (baropodometrijska, stabilometrijska, dinamička).
• Naučiti prepoznati delove sportske obuće, funkcionalnu implikaciju njezinih elemenata i materijala, tehnologije najpopularnijih marki.
PREDAVAČ DANIEL TORRES
Predavač INSTEMA Španija, instruktor za kurseve vezane za sportsku problematiku, suvu punkciju.
Fizioterapeut. Sveučilište u Valenciji. Diplomirao fizioterapiju.
Specijalista sportske fizioterapije.
Osteopath CO. Madridska škola osteopatije.
Chiropodist.Podolog. Studije podijatrije. Sveučilište u Valenciji.
Službeni magistar sportske podologije.