FDM COURSE

FDM = Fascial Distortion Model

 

FDM je novi i efikasan model lečenja bolova unutar mišićno-skeletnog sistema. Model razvijen od američkog lekara Stivena Tipaldosa D.O., uživa u sve većoj popularnosti širom sveta.

         Do sada su mnogi poremećaji i bolesti mišićno-skeletnog sistema bili teški za lečenje i lečili su se vrlo sporo, ali uz lečenje po modelu FDM-a je značajno ubrzano. Ovo znanje uspešno je primenjeno da pomogne mnogim vrhunskim sportistima i drugim klijentima. Zahvaljujući FDM-u, pacijent sa supinacionom traumom može ponovo trčati nakon dva ili tri tretmana. Imobilizacija u trajanju od nekoliko nedelja je nepotrebna.

Find it and fix it fast : Nađite  i popravite brzo

 

FDM je trenutno najefikasnija manuelna terapija bola.

Pomoću „body language“ telesne manifestacije i opisa bola terapeut je odmah u poziciji da odredi problem i pomogne pacijentu sa manuelnim tehnikama.

FDM je posebno pogodan za bol u mišićno-skeletnom sistemu.

Do sada su mnoge bolesti koje se dugotrajno leče, i sporo reaguju na terapiju (bolesnici sa hroničnim bolom) uspešno tretirane sa FDM.

Već nakon prvog kursa terapeuti mogu implementirati FDM u svojoj praksi.

Zbog brzog terapijskog uspeha, FDM je postao veoma popularan među sportistima.

Trenutno FDM je najbrže rastući oblik terapije.

Šest najvažnijih stvari koje treba da znate o fasciji.

  

1.Fascija funkcioniše kao posrednik između mišića i kostiju. Ona pruža više stabilnosti od mišića i istovremeno pruža veću pokretljivost od kostiju.

2.Fascialna tkiva mogu se naći u svakom delu našeg tela. Svaka ćelija je pokrivena fascijom. Ako je moguće ukloniti prekrivač fasije, i ostala bi  tačna ljuska ljudskog tela.

3.Dr. Robert Schleip (Univerzitet Ulm) je dokazao da fascija sadrži kontraktilne elemente. Kontinuirani stres dovodi do povećanja fascialnog tonusa kroz autonomni nervni sistem koji se manifestuje kao napetost i krutost.

4.Fasija se može posmatrati kao jedan od senzornih organa. Ona sadržI više nervnih vlakana od naše kože ili očiju na primjer. Zbog toga disfunkcija fascije može dovesti do jakog bola.

5.Pomoću fascialnih lanaca napetost se distribuira kroz celo telo.

6.Fasija podržava mišiće putem kontrakcije. Oni drže mišiće u obliku i povećavaju snagu mišića. Pred istezanjem , fascija čuva energiju, koja se onda oslobađa kada se kreće zajedno sa mišićima.

 

Stephen Tipaldos D.O. je otkrio šest različitih disfunkcija u fasciji muskuloskeletnog sistema:

Triggerband

Kada je triiger traka pod nepotrebnim stresom koja dovodi do rotacije, razdvajanja ili kalcifikacije fascije, pacijent opisuje bol i bolove sa nekoliko prstiju duž linije.

Ova distorzija se može tretirati primenom jakog pritiska na pogoršanu strukturu kako bi se oslobodio, zatvorio ili dekalcifikovao.

Continuum distortion

Iskrivljenje kontinuuma često je rezultat povrede u prelaznom području između tkiva fasije i kosti. Telo gubi sposobnost da pravilno reaguje na spoljne sile u prelaznom području. Pacijenti će pokazati jednim prstom u tački bolova. Primenjujući težak pritisak do ove tačke podstičemo prelazno područje da bi mogli ponovo prihvatiti razumne spoljne sile.

Folding distortions

Sile kompresije ili vuče zajedno sa rotacijom mogu da izazovu bol u dubini unutar spoja i stvaraju preklapajuću distorziju. To ne dovodi samo do ograničenja kretanja, već i osećaja nestabilnosti. Ovo se može ispraviti pomoću manipulacije trakcijom i kompresijom.

Herniated triggerpoints

Povrede gde su tkiva koja normalno leže ispod fascije propuštena kroz fasciju i tamo su se zaglavila. Pacijent opisuje dugotrajan i napet bol. Pomoću teškog pritiska, HTP tkivo se može pritisnuti u prvobitnu poziciju.

Cylinder distortion

Distorzije cilindra su zamršeni kalemovi cilindrične fasije. Sposobnost fascije da se odmota i namota je ograničena i možda čak i izgubljena.

Jezik tela pacijenta sa izobličenjem cilindra je izuzetno raznolik. Uglavnom će voditi ravnu ruku preko pogođenog područja. Povreda se takođe tretira korišćenjem ravne ruke i pritiska na područje.

Tectonic fixations

Tektonska fiksacija je definisana kao fiziološka promena u kojoj je fascialna površina izgubila sposobnost da prirodno klizi. Ovo je bezbolno. Pacijenti se često žale na potpunu ograničenost kretanja. Tretman velikih zglobova koji imaju indikacije tektonskih fiksacija veoma su naporni za terapeuta i pacijenta.

FDM-INTENZIVNI KURS: FDMI-III

U roku od šest dana (3x2 dana ) možete naučiti kompletan FDM spektar (Gornji ekstremiteti, Donji ekstremiteti i Kičmeni stub). Broj učesnika je ograničen.

Predavač: Oleg Boboshko, Internacionalni predavač IFDMO za Grčku, Poljsku, Ukrajinu i Srbiju.

Organizacija kursa: Kurs se organizuje u tri vikenda po dva dana.

FDM Intenzivni kurs 1 - Gornji ekstremiteti (UEX),  Istorija i nastanak TMT-a, anatomija i funkcija fascialne strukture, teorija šest modela izobličenja i dijagnoza jezika tela, osećaj tenzije i tretiranje patoloških primjera, praktični tretman gornjeg ekstremiteta. Simptomi: PHS, smrznuto rame, impingement, epikondilitis, morbus sudeck itd.

FDM Intenzivni kurs 2 - Donji ekstremiteti (LEX), Diskusija o najčešćim terapijskim greškama koja dovodi do promene unutar fasije, ponavljanje teorije, patološke promene fascije, lečenje donjih ekstremiteta, lečenje malformacije karlice. Simptomi: nagnuta karlica, sindrom piriformisa, bolovi iz ishije, supinacione traume, sindromi patele itd.

FDM Intenzivni kurs 3 - Kičmeni stub i vilica (SC),  Lečenje kičmenog stuba i vilice. HVS sindrom, lumbago, blokada kičmenog stuba, CDM itd.